Rook veroorzaakt meeste slachtoffers bij een brand

27 juli 2020|geplaatst door: Tuqr Haaksbergen

Waar vuur is, is rook! Bij een grote of kleine brand ontstaat rookontwikkeling. De brand zorgt direct voor materiele schade in een woning of bedrijfspand. Het is verwoestend en dat is treurig. De rook veroorzaakt daarentegen nog meer schade doordat het zich sneller verspreid, zeker bij het niet hebben van een branddeur waardoor mensen het inademen. Daarom zorgen niet de vlammen van de brand voor slachtoffers maar juist de rook die er van af komt.

Geen enkele vorm van rook is schoon

Rook zit vol schadelijke stoffen ongeacht wat er brandt. Er zit geen verschil in een bosbrand of woningbrand. Rook bevat roetdeeltjes en andere giftige stoffen die bij het in aanraking komen met het menselijk lichaam tot verschillende klachten kunnen leiden.

Wat kan er gebeuren bij het in de buurt komen van rook? De meest voorkomende klachten zijn:
1. Brandende en tranende ogen
2. Kortademigheid en hoesten
3. Je mond en stembanden verbranden
4. Toevoer van zuurstof naar je organen stopt
5. Ontstekingen in de luchtpijp

Het belang van een rookwerende deur

Een brand-  of rookwerende deur redt levens. Niet alleen direct bij het tegenhouden van warmte en vlammen maar ook bij de giftige stoffen die enorme schade kunnen aanrichten aan ogen, keel, longen en andere delen van het lichaam. Elk jaar komen meer dan 25 mensen om bij een woningbrand waarvan de meeste door rook. Voorkom meer slachtoffer met een rookwerende deur van Domus Door.

Bron: brandweer.nl
Bel mij terug

Een vraag stellen

Video