De deur als obstakel of toch barrièrevrij en rolstoelvriendelijk?

5 februari 2021|geplaatst door: BPZ Assen

Een woning of appartement is toegankelijk voor iemand met een rolstoel wanneer hij of zij zelfstandig de deur kan openen en sluiten. Iedereen kent in zijn of haar omgeving personen die slecht ter been of mindervalide zijn. Bij het openhouden van de deur voor een mindervalide kom je er achter hoe vervelend het kan zijn wanneer een doorgang niet barrièrevrij of rolstoelvriendelijk is. De deur is te smal, heeft te veel obstakels of bevat een drempel die nét te hoog is om er makkelijk overheen te kunnen.

Opstelruimte voor een deur

Voor een rolstoelgebruiker moet aan de slotzijde van de deur (aan de buitenkant) ook minstens 50 cm opstelruimte zijn. Opstelruimte is een zone die volledig vlak is en vrij van obstakels. Het geeft een rolstoelgebruiker de mogelijkheid zich op te stellen om een handeling uit te voeren. Wanneer er onvoldoende opstelruimte is aan de slotzijde van de woningtoegangsdeur, omdat de deur de verkeerde kant op draait, zal de deur eenvoudig aangepast kunnen worden naar de juiste draairichting. Haal gelijk de plantenbakken of andere creatieve obstakels weg natuurlijk, anders heeft het veranderen van de draairichting geen nut.

Voorkom een deur én een drempel tegelijk

Om door een woningtoegangsdeur te kunnen passeren met een rolstoel, is het goed om te kiezen voor een minimale breedte van 90 cm (liefst 93 cm). Veel deuren zijn 85 cm breed, maar kunnen soms net te smal zijn, waardoor er schade ontstaat aan het kozijn. Als de deur ook nog een drempel bevat, dan wordt het moeilijker. Hoewel een drempel helpt om het tochten tegen te gaan, en zo energie bespaart, is het een vervelend obstakel voor mindervaliden. In het bouwbesluit staat dat een maximaal hoogteverschil van 2 cm goed is. Voor rolstoelgebruikers is dat inderdaad wel zo, maar voor tilliften en rollators wordt het gelijk een heel ander verhaal. De kleinere wielen maken het lastiger om over een 2 cm hoge drempel te gaan. Laat staan dat er ook nog eens twee obstakels van maximaal 2 cm hoog zijn. Dan wordt er volgens het bouwbesluit voldaan aan een maximale hoogte, alleen zitten de obstakels te dicht achter elkaar en blijft het voor rolstoelgebruikers nog een uitdaging om de woning te kunnen betreden.

Een valdorpel; vriendelijk en energiebesparend

De belangrijkste eigenschap van een voldorpel is dat het de deur afdicht aan de onderkant. De kier tussen de deur en vloer wordt opgevuld, omdat de dorpel uit de deur ‘valt’ op de vloer (of in een smalle sleuf). Hierdoor behoud je een vlakke, doorlopende vloer en kan een rolstoel er altijd gemakkelijk overheen. Wil jij meer weten over het rolstoelvriendelijke ontwerp van de Domus Door? Bekijk de productvideo of kom in contact met een expert. 

Bel mij terug

Een vraag stellen

Video