5 minuten

Aantal woninginbraken stijgt weer snel na coronadip

26 oktober 2020|geplaatst door: Tuqr Haaksbergen

Het aantal woninginbraken is de afgelopen maandag weer flink gestegen en zit bijna weer op het oude niveau als voor de coronadip. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie en aantal meldingen bij verzekeraars. De coronacrisis weerhoudt inbrekers niet om woningen binnen te dringen via verschillende inbraakroutes. Ondanks dat de horeca een flinke klap heeft gekregen en vroeg de deuren moet sluiten, is het aantal nieuwe woninginbraken aan de hoge kant. Toch is het aantal bewoners dat over gaat tot maatregelen te laag.

Mobiele bendes steken de grens over naar Nederland

In Nederland komen steeds meer mobiele bendes voor die georganiseerde inbraken uitvoeren. Samen met een groep buitenlanders voeren ze criminele activiteiten uit. Veelal bestaat het uit het stelen bij winkels en het inbreken in verschillende wijken. Ze verblijven in Nederland en zijn vaak enkele weken actief in een regio.

De mobiele bendes steken een takje tussen de deurpost of leggen een papiertje bij de voorband van de auto. Daarmee kunnen ze snel checken of er mensen thuis zijn, ook al lijkt het niet zo.

Één op de vijf is bereid te investeren in preventiemaatregelingen

De meest voorkomende preventiemaatregelen zijn het laten branden van de lampen en het zicht beperken door de gordijnen of rolluiken te laten zakken. Uit onderzoek van de Nationale Politie blijkt dat 12 procent voor cameratoezicht kiest, 10 procent voor een alarminstallatie gaat en 5 procent schaft een videodeurbel aan. Hoewel het maatregelen zijn om inbrekers af te schrikken, zijn het geen maatregelen om kwaadwillende buiten de woningtoegangsdeur te houden. Daarvoor is echt wel meer nodig dan een camera of een videodeurbel.

Bron: politie.nl
Bel mij terug

Een vraag stellen

Video